Gut hastalığı, çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Geçmişte, “ hastalıkların kralı “ veya “kralların hastalığı” olarak bilinmekteydi. Gut terimi, Latince, damla anlamına gelmektedir ve gut vücutta bulunan zehirin, eklemlere damla damla girmesi olarak tanımlanmıştır.
Gut hastalığı, üre metabolizmasında oluşan bozukluk nedeniyle kanda üre düzeyinin yükselmesi ile karakterize bir hastalıktır. Genelde erkeklerde daha fazla görülmektedir. Diyet, yaşam şekli, obezite, metabolik sendrom, ilaçlar hastalığın görülme sıklığını artırabilmektedir.
Gut hastalığında yaygın eklem ağısı hakimdir. Özellikle ayak başparmağının eklemini etkiler. Bu dönemde ağrı, birkaç günden, birkaç haftaya kadar uzayabilir ve eklemlerde şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir.
Yapılan araştırmalar, fazla miktarda kırmızı et tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre gut hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir.
Bazı çalışmalarda ise, kan ürik asit düzeyi düzeltildikten sonra, kişilerin beden kitle indeksinin de gut hastalığı konusunda tetikleyici olabileceği gösterilmiştir. Beden kitle indeksi 25-29 arasında olan bireyler, normal aralıkta olan bireylere göre 2 kat, beden kitle indeksi >35 olan bireyler ise 3 kat fazla gut hastalığına yakalanma riski taşımaktadır. Gut hastalığı çoğunlukla erkekleri etkiler. Erkeklerde görülme sıklığı, kadınlarda görülme sıklığının 4 katıdır.
Ayrıca alkol tüketimi arttıkça, gut hastalığına yakalanma riski de artmaktadır. Gut , vücutta börek taşı riskini de artırabilmektedir.
Gut Hastalığında Diyet Tedavisi
Kan ürik asit düzeyinin düşürülmesi, atakların azalması için kişinin dengeli ve pürin içeriği düşük besinler tüketmesi gerekmektedir. Pürin bir aminoasit türevi olup, bazı hayvansal kaynaklı besinler ile bazı sebzelerde yüksek düzeyde bulunmaktadır. Gut atak sayısını azaltmak için, pürin içeriği düşük bir diyet uygulanması gerekmektedir.
Düşük yağlı süt ürünleri ve C vitamini içeren diyetler, gut riskinin azaltılmasında etkili bulunmuştur.
Alkol alımı, özellikle bira, gut riskini artırır.
Bunun için izleyeceğimiz yol ise, öncelikle tanı aldıktan sonra tahlilleriniz ile birlikte başvurmanız ile başlıyor. Listenizden pürin içeriği yüksek yiyecekleri çıkarıp, dengeli bir beslenme planı yapıyorum. Gut hastalığına yakalanan kişilerin birçoğu ideal kilosunda olmadığından, hastalıkta iyileşme süreci sağlarken bir yandan da zayıflayarak ideal kiloya ulaşmanızı sağlıyorum.