Nörolojik Hastalıklarda Beslenme ve Diyet

norolojik-diyet-diyetisyen

Nörolojik hastalıkların görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. “Nörolojik hastalık” dendiğinde genelde zihnimizde “yaşlı” hastalar” belirse de bu hastalıklar tüm yaş grupları arasında görülebilmektedir. Genellikle tam olarak tedavi edilemezler ve zamanla kişinin yaşam kalitesini bozarlar bu yüzden hastalar, yaşamlarının bir bölümünde, başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar.  Bu nedenle, bu hastalıkların beslenme tedavisinde, hasta kadar, hastaların yakınlarının da doğru bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.

Nörolojik hastalıkların temeline bakıldığında ise beslenme ile nörolojik hastalıklar arasında çok yakın bir ilişki görülmektedir. Sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların tedavisinin temel taşıdır.  Çünkü bu hastalıklar bazen bir besin öğesi eksikliğinden veya fazlalığından ortaya çıkabilmektedir. Çoğu durumda ise, bu hastalıkların şikayetlerinin azaltılmasında doğru beslenme büyük önem taşımaktadır.

Nörolojik hastalığa sahip kişilerde malnutrisyon gelişimi, yetersiz enerji ve protein alımı yaygın görülmektedir. Malnutrisyon gelişiminin birinci sebebi ise, azalmış besin alımıdır. Azalmış besin alımı, çiğneme ve yutma güçlüğü çeken hastalarda daha sık görülmektedir. Bu kişilerin beslenmesinde, çiğneme ve yutma açısından zorlanmayacağı, yeterli protein alacağı besinlere yer verilmelidir.  Ayrıca hastalarda görülen, bulantı, kusma, kabızlık gibi sinirim sistemi ile ilgili bozukluklar da beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Bu durumu önlemek için de kişilerin başlangıçtan itibaren doğru beslenmesini sağlamak gerekir.

Şiddetli nörolojik bozukluklar, kişilerin beslenme için gerekli mekanizmalarına zarar verebilmektedir. Yutma güçlüğü, çiğneme zorluğu, hareketsizlik, öğün hazırlamada zorluklar kişilerin yeterli beslenmesini engellemektedir.

 

Beslenmeyle İlişkisi olan ve Nörolojik Hastalıklar

1) Alzheimer

2 ) Parkinson

3) Epilepsi

4) Migren

5) Myastenia Gravis

6) Guillian- Barre Sendromu

7) Multiple Skleroz

8) Serebrovasküler Hastalıklar

9) Amyotrofik Lateral Skleroz

Beslenme tedavisini düzenlediğim, yukarıda belirttiğim hastalıklarda, her hastalıkta kişinin alması gereken besin öğesi veya enerji düzeyi farklılık göstermektedir. Diyet boyunca kişilerin şikayetleri farklılaşacağından (bazı dönemlerde iştahsızlık varken, bazı dönemlerde olmayabilir veya bir hafta ishal gözlenen hasta da diğer hafta kabızlık oluşabilir) diyet listesinde de bu durumlara uygun değişimler yaparak kişiye uygun beslenme planı hazırlıyorum.