Vücudumuz her gün çevresinde bulunan çok sayıda madde ve besinle karşılaşmaktadır. Bu besinlerin büyük bir kısmı vücudumuz tarafından işlenmektedir. Ancak bazı besinlere karşı, vücudumuz farklı tepkiler verebilmektedir. Besinlerin içerdiği proteinlere karşı gelişen bu tepkilere “ besin alerjileri” denmektedir.
Yetişkin kişilerde ve bebeklerde besin alerjileri görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Amerika Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi’ ne (Centers for Disease Cntrol-CDC) raporuna göre, çocuklarda besin alerjisi görülme oranı %8 olup, besin alerjileri geçmişe göre %18 oranında artmıştır.
Bebek ve çocuklarda besin alerjilerinin görülme oranı, yetişkinlere oranla daha fazladır. Günümüzde birçok anne, bebeğinde ortaya çıkan “inek sütü “veya “protein” alerjisi nedeniyle, emzirme döneminde diyet yapmakta ancak tam olarak neler yiyip nelerden uzak duracağını bilmediği için yetersiz beslenmektedir.
Hangi Besinler Alerjiye Neden Olur?
Alerjik reaksiyonlara neden olan 150 adet besin tanımlanmıştır ancak dünya genelinde en çok alerjik reaksiyona sebep olan 8 besin; süt, yumurta, fıstık, fındık, buğday, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri olarak sıralanmıştır ki bu besinler toplum sağlığında çok büyük bir öneme sahiptir.
Herhangi bir besine alerjiniz veya intoleransınız varsa, bununla ilgili kesin tanı sonrası uygulayacağınız diyet, alerjik reaksiyon şikayetlerinizi azaltıp, yaşam kalitenizi artıracaktır. Kilo vermeye ihtiyacınız varsa, alerjik besinler diyetten çıkarılarak oluşturulan diyet listesi ile rahatlıkla kilo verebilirsiniz veya sadece alerjik besinleri ve size hangi besinin daha iyi geleceğini öğrenmek için de başvurabilirsiniz.
Çalıştığım bazı alerji diyetleri
1) Basit Eliminasyon Diyeti:
2) Katı Eliminasyon Diyeti
3) Glutensiz Diyet
4) Balık ve Deniz Ürünlerinden Kısıtlı Alerji Diyeti
5) Kafeinden Kısıtlı Alerji Diyeti
6) Yumurta Alerjisi Diyeti
7 ) Glutamattan Fakir Diyet Listesi
8) Düşük Âmin İçeren Diyet Listesi
9) Gıda Katkı Maddelerinden Sınırlı Alerji Diyeti
10 ) Sülfitten Sınırlı Alerji Diyeti
11 ) Yağlı Tohumları İçermeyen Alerji Diyeti
12 ) Düşük Koruyucu İçeren Alerji Diyeti
13 ) Susam İçermeyen Alerji Diyeti
14) Maya İçermeyen Alerji Diyeti
15 ) Soya İçermeyen Alerji Diyeti
16) Salisilattan Sınırlı Alerji Diyeti
17 ) Buğday İçermeyen Alerji Diyeti
18 ) Psödoalerjen Diyet
19) Sükroz Sınırlı Alerji Diyeti
20 ) Sütten Sınırlı Alerji Diyeti
21) Gıda Boyası İçeren Besinlerden Sınırlı Diyet
22 ) Laktoz Sınırlı Alerji Diyeti
23 ) Fruktoz Sınırlı Alerji Diyeti
24 ) FODMAP sınırlı Alerji Diyeti