Tiroid bezi boynumuzun önündeki kelebek şeklinde, tiroid hormonlarını salgılayan iç salgı bezidir. Ağırlığı 30 gramdan az olsa da vücuttaki her organı, dokuyu ve hücreyi etkileyen hormonlar üretir. Tiroid bezi, vücutta yağ ve karbonhidrat metabolizmasını, vücut ısısını ve kalp atım hızını içeren birçok süreci düzenler.
Tiroid bezi çeşitli nedenlerden dolayı az miktarda tiroid salgılarsa kişide “hipotiroidi” dediğimiz durum oluşur. “Hipotiroid” hastalıklarının yarısından fazlası “Hashimato tiroiditi “dir. Bu hastalıkta, immün sistem, tiroid bezinin dokusuna saldırır ve tahrip eder. Enerji azlığı, soğuk el ve ayaklar, yorgunluk, kas ağrısı başlıca belirtileridir. Özel antikor testleri sayesinde bu hastalık rahatlıkla tespit edilebilir
Tiroid bezlerinin yavaş çalışması sonucunda metabolizma yavaşlar ve kilo artışı olur. İlaç takviyesi ile tiroid hormonları verilebilir ancak ilaçların düzenli kullanılması gerekir. Tam etki gösterebilmesi için de yaklaşık 15 gün geçmesi gerekir.
Tiroid Yetmezliğine Neden Olan Beslenme Bozuklukları
- Yararlı yağ asitlerinin eksikliği
- Proteinden fakir diyet
- Sigara
- İyot yetersizliği
- İçme suyunun içindeki flor ve klorun fazla olması
- Manganez ve selenyum eksikliği
- Çinko eksikliği
- Karbonhidrat ağırlıklı diyet
- Soya ve soyadan elde edilen ilaçlar (isoflavin)
- Yüksek İnsülin
- Kadmiyum, civa, kurşun ve diğer ağır metal toksinleri
Tiroid yetmezliği olan ve bunun için ilaç kullanan kişilerin, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp, karnabahar, şalgam, soya fasülyesi, hardal, yer fıstığı gibi besinleri çok fazla ve çiğ tüketmemelidir çünkü bu besinler, ilaçların yararlılığını azaltır.
Tiroid Hastaları Nasıl Diyet Yapmalıdır?
Tiroid hastalığı tanısı almadan önce kişiler genelde “az yiyorum, kilo alıyorum “veya “diyet yapıyorum, kilo veremiyorum” şeklinde şikayetleri sık sık dile getirirler. Diyet öncesi tahlillere bakılması bu yüzden büyük önem taşır. Tahlil sonrası gerekli farmakolojik tedaviye başlandıktan sonra kişide “diyet tedavisine” başlanır.
Hipotiroidi hastalığına sahip kişiler genelde “asla kilo veremeyeceğini” kabullenmiş olurlar. Bu aslında, bir çeşit bahanedir. Tiroid bezleri yavaş çalışsa da kilo verebilirsiniz. Zaten kan değerleriniz sonucunda, doktorunuz ilaç kullanıp kullanmayacağınıza karar verip sizi yönlendirecektir. İlaçla düzeltilen ve normal değerde seyretmesi sağlanan tiroid bezleri de sağlıklı kişiler kadar normal çalışır. Dolayısıyla siz de rahatlıkla kilo verebilirsiniz
Tiroid hastalıklarında beslenme tedavisinde öncelikle, mikrobesinlerin tam alımının sağlanması esastır. İyot, demir, selenyum gibi minerallerin eksikliği veya ek kullanımına karar verilir.
Tiroid hastalıklarında, ideal kiloya ulaşmanız biraz daha uzun sürebilir. Bu yüzden tam olarak sizin yaşam tarzınıza ve beslenmenize uygun bir şekilde diyet listesi yazıyorum.
Bazı araştırmalar, hipoalerjenik beslenmenin tiroid hastalıklarında olumlu sonuç gösterdiğini belirtmiştir. Bunun içinde, “glutensiz “beslenme de önerilir. Diyetin sonraki aşamalarında, danışanımın tercihine göre “glutensiz beslenme” listesi de uygulayabiliyoruz.