Blog

Diyet Mi Yapıyorsunuz? Peki Yediklerinize Ne Kadar Dikkat Ediyorsunuz?

Diyet Mi Yapıyorsunuz? Peki Yediklerinize Ne Kadar Dikkat Ediyorsunuz?

Diyet Mi Yapıyorsunuz? Peki Yediklerinize Ne Kadar Dikkat Ediyorsunuz?

Diyetteki en tehlikeli cümlelerden birisi “yediklerime dikkat ediyorum ” Bu cümleyi çoğumuz kuruyoruz. Çünkü haftalık tartılmalarda, istediğimiz sonucu alamazsak “bu hafta uyamadım ama yediklerime de dikkat ettim, yine de istediğim sonucu alamadım” gibi söylemler oluyor ardı ardına. Bu cümleler size hiç yabancı gelmedi değil mi?

Birkaç hafta diyete uyduktan sonra, beslenme alışkanlıkları değişiyor biraz daha sağlıklı beslenmeye eğilim artıyor ancak birebir listeye uyulmuyor. Bunun temelinde aslında şu düşünce var “ listeye uyduğum takdirde kilo veriyorum, aslında zor değil, istersem yaparım” Ama listeye birebir uymadığımız haftanın sonunda, tartı günü sonuç beklediğimizden düşük veya sabit kalıyor ve “ama yediklerime dikkat ettim ” deniyor.

İşte bu cümle diyet açısından tehlikeli bir cümle.

Beslenmeye dikkat etmek ve diyet yapmak aynı şey değildir. Güzel bir sonuç elde etmek için, yediklerinize dikkat etmemeli, listeye birebir uymalısınız. Diyet yaparken elinizdeki listeye birebir uymalı, diyet sonrası korumaya geçtiğinizde de yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Mesela, bulgur pilavı, pirinç pilavına göre daha iyi bir seçenektir ama miktarı listenizde belirtilir. “Hiç pirinç yemedim yediysem de ekmeği bıraktım”  diyen danışanıma miktar sorduğumda bir tabak diye belirtebiliyor ki bu diyet dışı bir tanımlamadır. Diyet boyunca yediklerimiz ölçülü olmalıdır. Listenizde belirtilen ölçü dışına çıkmamalısınız. Göz kararı aldığınız her miktar sizi yanıltabilir. Unutmayın diyette “bir tabak” “bir kepçe” “yarım kâse” gibi bir ölçü yoktur. Yemek kaşığı ölçüsü ile yemeniz gereken miktarı tabağınıza almalı, hangi miktarda, kaç yemek kaşığı yediğinizi bilmelisiniz.

 

Aynı şekilde, dışarıda et yerken ızgara tercih etmeniz güzel ve sağlıklı bir seçenektir ama listenizde et için de belirli bir miktar var. Tükettiğiniz etin ızgara olması onu, sınırsız tüketeceğiniz anlamına gelmez.

Bir de diyet yiyecekleri ve sağlıklı yiyecekleri fazlaca tüketme sorunu bulunuyor. Bir besini sağlıklı olduğu için sınırsız yeme hakkımız yok, bunu unutmayalım.

Artık herkes sağlıklı yiyecek grubuna neler giriyor biliyor. Meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, organik yiyecekler tam tahıllı ürünler sağlıklı yiyeceklerin başında geliyor.

 

Ancak unutmamak gerekir ki su dışında her şey kalori içerir (acı gerçek). O nedenle yediğiniz besin dünyanın en sağlıklı besini ya da   kalorisi azaltılmış diyet besin olsa da bir sınırı olacak mutlaka. Örneğin, “Şekersiz bir tarif” yapmak için, tarife kaşık kaşık bal veya pekmez koymanız onu daha sağlıklı veya daha fazla miktarda tüketilebilir yapmaz. Çok popüler bir şekilde “unsuz, yağsız şekersiz” tarifler çoğu zaman karşınıza çıkıyor. Ancak içeriğine baktığınızda “bardak dolusu tahinler, 10-20 adet hurma, kuru incir vs gibi kuru meyveler “katılan tarifler oluyor birçoğu. Bu tariflerle hazırlanan yiyecekler, elbette ki basit şeker kullanılarak hazırlanan yiyeceklere göre daha sağlıklıdır ancak yine miktara dikkat ederek tüketmeniz gerekiyor. Daha sağlıklı olması açısından şekersiz hazırladığınız keki, sırf şekersiz diye daha fazla miktarda tüketemezsiniz. Şeker kullanmamanız, bu yiyecekleri daha düşük kalorili yapmaz.

 

Aynı şekilde, yağsız poğaça, yağsız kek yapalım derken, 1 su bardağı tahin kullanmak, o tarifi yağa boğmaktan başka bir işe yaramaz. Çünkü tariflerde direkt olarak yağ veya şeker kullanmasanız da, bunların yerine geçen alternatifleri kullanıyorsunuz. Bu alternatifler daha sağlıklı olsa da, daha düşük kalorili değildir. Dolayısıyla, siz sağlıklı beslenirken, kalori açığı oluşturamaz ve kilo verememiş olursunuz.

Tarif oluşturmadan da, tatlı isteğimi bastıracağım diye 10 adet hurma yemeniz de kendinize yapacağınız bir kötülüktür 

En iyisi, hangi besini, ne zaman ve ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmek ve zayıflama döneminde listeye birebir uymak, koruma döneminde yediklerinize dikkat etmenizdir.

Write a Comment

Neler Söylediler?

Aysen hanımcım uzaktan da olsa öyle güzel bir iletişimimiz oldu ki, çok çok teşekkür ederim. İşini ucundan değil, yüreğinden tutarak yapan insanlardan birisiniz. Bu nedenle hem saygımı hem de sevgimi kazandınız. İyi ki denk geldik.

Nurhan A.
Nurhan A.

Şükürler olsun ya. Yine yeniden diyorum iyi ki siz. Allah razı olsun . Şu an yanımda olsanız sarılırdım size inanın. Sizi seviyorum çok… 2 ay bile değil Aysen hanım. 1.5 ay filan olmuş Allah tırnağınızı taşa değdirmesin. Yavrunuz ve ailenizde hep sağlıklı mutlu olun. .

Hayriye E.
Hayriye E.

Aysen hanım sayenizde olmayan elbisem kalmadı, hatta 10 yıl önce giydiğim kıyafetlerimi rahatlıkla giyebiliyorum.. Kilo verdikçe bel ağrılarım diz ağrılarım kayboldu, yıllarca bel fıtığım var dedim meğerse kiloyu taşıyamıyormuş bünye

Ülkü K.
Ülkü K.