Blog

Neden Kilo Veremiyorum? 12 Adımda Kendinizi Tanıyın

Neden Kilo Veremiyorum? 12 Adımda Kendinizi Tanıyın

Neden Kilo Veremiyorum? 12 Adımda Kendinizi Tanıyın

Daha önceki yazılarımda zaman zaman bahsettim. Diyete rağmen kilo verememe nedenlerini konuştuk. Şimdi birkaç ekleme yapalım.  Neden Kilo veremediğinizi gözden geçirin.

Öncelikle sağlıklı bir bireyin haftada 1 -1,5 kg vermesinin normal olduğunu, haftada 3-4 kg vermenin su kaybı olacağını ve o kilonun geri geleceğini hatırlatayım ki yavaş kilo verme veya kilo verememeden kasıt nedir onu anlayalım.

Çok kilolu kişilerde veya çok fazla yemek yiyen çok fazla atıştırmalık öğünler yapan, kişiler, diyete ilk başladıkları haftalarda, haftalık 2-3 kg kaybedebilirler. Bu durum beslenme tarzını birden değiştirmekle ilgilidir. Daha sonraları yine haftalık 1-1,5 kg vermeye başlanır. Bu durum kilo vermenin yavaşladığını göstermez

 

1) Tiroid bezleriniz yavaş çalışıyor olabilir.

Tiroid bezleri yavaş çalışınca, kilo alabilir, diyet yapsanız da kilo veremeyebilirsiniz. Ancak bu çalışma hızı, yaptıracağınız tahlilde belli olur. Genelde çoğu danışanım, “kilo veremiyorum metabolizmam yavaş” diyor fakat tahlillerinde bir sıkıntı çıkmıyor. Yani, kilo verememenin tek nedeni tiroid yavaşlığı değildir.   Tahlillerle kesin tanı konmadan “metabolizmam yavaş “demek de doğru değildir. Tiroid ilacı kullandığınız takdirde kilo veremiyorsanız, ilacınızın dozu değişebilir. Doktorunuza danışmanızda fayda var.

 

2) Yeterince uyumuyor olabilirsiniz.

Yapılan çalışmalarda yetersiz uykunun; açlık hormonu olan ghrelin seviyesinin artmasına ve tokluk hormonu leptinin azalmasına yol açabileceği bulunmuştur.

 

3) Sağlıklı besin miktarını doğru ayarlayamıyor olabilirsiniz.

Sağlıklı olduğu, zayıflamaya yardımcı olduğu gerekçesiyle birçok besin tüketiyorsunuz. Ancak, sağlıklı da olsa bir kaloriye sahip yiyecekler ve fazla miktarda tüketildiğinde kalori alımınızı artırıyor.

 

4) Su miktarına dikkat etmiyor olabilirsiniz.

Daha önce hiç su içmeyenler, diyetle birlikte su içmeye özen gösteriyor ancak miktarına dikkat etmiyor.  Daha önceki beslenmenize göre fazla su içmeniz, yeterince su içiyor olduğunuz anlamına gelmez.

 

5) Aldığınız protein miktarına dikkat etmiyor olabilirsiniz.

Diyet ve zayıflama amacıyla sadece sebze ve meyve tüketip, proteinleri göz ardı ederseniz, kas kütlenizi koruyamazsınız. Kas kütlesinin azalması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

 

6) Diyet yiyeceklerin çok fazla tüketimi, alacağınızın kaloriyi aşmanıza neden olur.

Diyet yiyecekler “kalorisiz” değildir. Sınırsız tüketilebilecek yiyecekler değildir. O yüzden nasılsa “diyet ürün” diye çok fazla tüketmemeniz gerekir.

 

7) Yaş ilerledikçe kilo verme hızı düşer.

 

8) Sürekli aynı diyeti yaptığınızda metabolizma buna alışır ve bir süre sonra kilo verimi durabilir.

Diyetinizi değiştirmeniz veya yaptığınız sporu artırmanız gerekir.

 

9) Sürekli kilo alıp verme durumundaysanız da kilo verme hızınız düşebilir.

Bir diyete başlayıp birkaç kilo verdikten sonra bırakıp birkaç hafta sonra tekrar diyete başlıyorsanız vücudunuzu çok şaşırtıyorsunuz. Düzenli ve kararlı bir diyet uygulamalısınız. Bir sefer, ideal kiloya ulaşana kadar diyet yapıp, ideal kiloya gelmeli daha sonra ideal kilonuzu korumalısınız.

 

10) Diyette sık kaçamak yapıyorsanız kilo verme hızınız etkilenir çünkü kaçamaklarla aldığınız kaloriyi her gün artırıyor olursunuz.

Kaçamak sonrası vicdan azabı çekerek yediklerinizi azaltıp bu sefer de aldığınız kaloriyi azaltırsınız. Yani vücudunuz her gün farklı değerde kalori alır ve buna alışamaz, dolayısıyla kilo verimi gerçekleşmez.

 

11) Yeri gelmişken hatırlatalım; kronik hastalıklar (hipertansiyon, diyabet, hiper lipidemi) kilo vermeye engel değildir çünkü bu hastalıklara sahip bireyler, eğer gerçekten diyetlerine dikkat ederlerse, sağlıklı bireylere göre daha üzenli beslenirler ve ideal kiloya daha çabuk ulaşırlar.

 

12) Kilo vermenizi engelleyen veya yavaşlatan sebeplerden biri de diyet yaparken bir anda her şeyi yapmaya çalışmaktır. Yani bir nevi kendinize fazlaca yüklenmektir.

 

Her şeyi bir anda yapmaktan kastım: diyete başladığınız ilk günden itibaren ağır spora başlamak, sürekli bitki çayları almak, sürekli detoks suları içmek. Bu karma durumu bir arada yürütmek zor olacağından çabuk pes etmeniz kaçınılmaz oluyor. Tüm yolları bir anda denemek hedefe ulaştırmıyor. Hele bir de tartıda az fark görürseniz “Herşeyi yaptım ama neden az kilo verdim” diye üzülüp, motivasyonunuzu bozuyorsunuz. “Kilo veremiyorum” diye kendinizi şartlandırmaya başlıyorsunuz.

Kendi motivasyonunuzu kendiniz kaybettiniz aslında.

Öncelikle diyet listenizi uygulamaya başlayın Listenizi iyice öğrenin. Neleri yiyebilirsiniz, neleri yiyemezsiniz? Bazı yiyecekleri yediğinizde nelerden vazgeçmeniz gerekir.? Hepsini öğrenin

Sonra sporu öğrenin Nasıl yapmanız gerekiyor? Kaç saat yapmalısınız? Size uygun spor hangisi? Daha sonra diyete spor ekleyin. Bu sayede kendinizi yormadan, motivasyon kaybetmeden kilo vereceksiniz.

Yorum Yaz

Neler Söylediler?

Aysen hanımcım uzaktan da olsa öyle güzel bir iletişimimiz oldu ki, çok çok teşekkür ederim. İşini ucundan değil, yüreğinden tutarak yapan insanlardan birisiniz. Bu nedenle hem saygımı hem de sevgimi kazandınız. İyi ki denk geldik.

Nurhan A.
Nurhan A.

Şükürler olsun ya. Yine yeniden diyorum iyi ki siz. Allah razı olsun . Şu an yanımda olsanız sarılırdım size inanın. Sizi seviyorum çok… 2 ay bile değil Aysen hanım. 1.5 ay filan olmuş Allah tırnağınızı taşa değdirmesin. Yavrunuz ve ailenizde hep sağlıklı mutlu olun. .

Hayriye E.
Hayriye E.

Aysen hanım sayenizde olmayan elbisem kalmadı, hatta 10 yıl önce giydiğim kıyafetlerimi rahatlıkla giyebiliyorum.. Kilo verdikçe bel ağrılarım diz ağrılarım kayboldu, yıllarca bel fıtığım var dedim meğerse kiloyu taşıyamıyormuş bünye

Ülkü K.
Ülkü K.